Drumul de la casă la "acasă" e lung și aventuros, presupune decizii și investiții, creativitate și alegeri care se iau cu mintea și cu inima. Personalizarea locuinței o transformă într-un cămin călduros. Însă, cu pardoseala potrivită, poți face din acest drum o călătorie, un răsfăț pentru picioarele tale. De fiecare dată când modifici, mobilezi ori decorezi o nouă cameră, ai ocazia de a-ți aminti cum ai luat prima decizie potrivită, care îți asigură confortul pe care îl meriți.
De aceea, astăzi discutăm despre parchetul stratificat, o alegere inspirată pentru design-ul casei tale.
Parchetul stratificat, după cum îi spune și denumirea, este un tip de parchet format din două sau mai multe straturi. Fabricat integral din lemn, parchetul stratificat are fibrele dispuse perpendicular față de stratul anterior, oferind astfel stabilitate și rezistență plăcii.
Parchetul stratificat este alcătuit din strat de uzură și straturi de suport. Primul strat este cel mai durabil, fiind confecționat din esență tare, nobilă. Următoarele straturi sunt produse din lemn de conifere sau mesteacăn și conferă stabilitate dimensională parchetului după montare.
Atunci când vine vorba de alegerea pardoselii pentru locuință, avem trei opțiuni: parchet laminat, parchet stratificat și parchet masiv.
În funcție de buget, însă și de planurile pe care le ai pentru casă în procesul de renovare, ți-am pregătit câteva motive prin care să îți explicăm de ce parchetul stratificat reprezintă nu o opțiune, ci o investiție pentru casa ta:
Parchetul dublu stratificat este cel mai recomandat pentru instalarea sistemelor de încălzire în pardoseală
Dacă în sfârșit ai luat decizia de a instala un sistem de încălzire în pardoseală, atunci trebuie să știi că dintre toate tipurile de parchet, cel mai potrivit pentru instalarea deasupra unui astfel de sistem este parchetul dublu stratificat.
Cu un coeficient de rezistență termică având valori cuprinse între 0,05 m2k/w și 0,078 m2k/w și cu un nivel de stabilitate dimensională ridicat, parchetul dublu stratificat este mult mai strașnic la impactul umidității și al diferențelor de temperatură asupra lemnului, neavând dilatări sau contractări foarte mari de-a lungul timpului.
Este produs din lemn natural
Fiind fabricat în procent de 100% din lemn natural, te poți bucura de prezența naturii chiar în casa ta. Lemnul natural are un miros aparte, reușind să valorifice cu succes aspectul oricărei încăperi.
Are o estetică aparte
Parchetul stratificat se face remarcat prin amprenta unică a naturii. Fiecare nod și fisură pe placă spune o poveste, iar tu poți alege ce poveste vrei să spui prin pardoseala aleasă pentru locuința ta.
În funcție de numărul de straturi, se deosebesc două categorii de parchet stratificat:
care este format din două straturi de lemn, unul de uzură, produs dintr-un lemn de esență tare, și un strat inferior, confecționat din conifere sau multistrat de mesteacăn, care asigură stabilitatea dimensională.
format dintr-un strat de uzură și două straturi inferioare, care în general sunt produse din lemn de rășinos.
Când ne gândim la aspectul estetic al unei plăci de parchet, primele lucruri care ne vin în minte sunt culoarea și dimensiunea.
Diferențele estetice care dau aspectul unei placi mai late sau mai înguste sunt numărul de strips. Astfel, numărul de strips este numărul de placi orizontale ale stratului de uzură. Puteți opta pentru parchet stratificat cu una, doua sau trei strips.
În același timp, pentru că discutăm despre aspect, esențele reprezintă un alt criteriu pe care îl avem în vedere atunci când alegem pardoseala casei.
Esențele parchetului reprezintă lemnul din care stratul de uzură este alcătuit. Astfel, parchetul stratificat poate fi alcătuit din:
Esențe tari: stejar, frasin, fag
Esențe exotice: Wenge, nuc, merbau, iroko, doussie
Dacă ești în căutarea unei opțiuni accesibile din punct de vedere financiar, atunci parchetul stratificat din stejar este o alegere inspirată. Fiind cunoscut pentru aspectul deosebit, stejarul este o specie dură de lemn, rezistent la șocuri. Este un lemn autohton, care lucrează foarte puțin în timp și este o opțiune durabilă și elegantă pentru căminul tău.
În schimb,esențele exotice oferă un aspect estetic exclusivist, fiind o alternativă pentru parchetul de lux, la un preț mult mai accesibil. Foarte ușor de întreținut și cunoscut pentru durabilitatea sa, parchetul stratificat din esențe exotice te va încânta prin design-ul și atingerea plăcută.
Un alt aspect pe care trebuie să îl avem în vedere când alegem parchetul potrivit pentru casa noastră este sistemul de îmbinare. Fiecare își dorește să evite golurile care pot apărea în timp sau aspectul inestetic al plăcilor dezbinate. Pentru parchetul stratificat, exista trei tipuri de îmbinări:
Îmbinarea nut si feder: Permite îmbinări precise, rezistente în timp, fiind cel mai cunoscut și mai vechi tip de îmbinare. Pe o parte a unei placi se regăsesc adâncituri, sub formă de șanțuri, iar pe cealaltă placa este amplasată pe marginea laterală o ridicătură. Prin suprapunere și aplicarea presiunii, se realizează îmbinarea plăcilor.
Îmbinarea stânga-dreapta: Datorită îmbinării stânga-dreapta, parchetul poate fi montat în diverse modele (brăduț, șah, cu butoni). Pe lângă stabilitate, ai posibilitatea de a-ți pune creativitatea la încercare pentru obținerea unei pardoseli deosebite, pe gustul tău.
Îmbinarea de tip click: Denumirea acestui tip de îmbinare descrie și procesul de montare al plăcilor de parchet. Simplu, ușor și fără a fi necesare alte unelte, trebuie să acordăm o atenție sporita unghiului de montare, iar ulterior plăcile se îmbină prin aplicarea presiunii, până când se aude “click”.
Un alt avantaj al parchetului stratificat este acela că permite refinisarea prin rașchetare și lăcuire. Astfel, grosimea plăcii de parchet este foarte importantă și trebuie să fim atenți la grosimea stratului de uzură. În funcție de ea, parchetul poate fi rașchetat de mai multe ori.
De exemplu, o placă cu grosimea stratului de uzura de 3,5 mm poate permite rașchetarea de până la 2, maxim 3 ori a pardoselii. Astfel, poți schimba complet aspectul casei tale fără a fi necesară schimbarea întregii podele din locuință.
Deși pe parcursul articolului am menționat câteva din plusurile acestui tip de pardoseală, pentru a nu ne scăpa ceva din vedere, am pregătit o listă cu avantajele parchetului stratificat:
Parchetul stratificat are un preț mai accesibil decât parchetul masiv
Este confecționat din lemn natural
Poate fi recondiționat, prin rașchetare și lăcuire
Este recomandat pentru instalarea deasupra instalației de încălzire prin pardoseală
Este construit pentru a rezista mai bine în medii cu umiditate, inclusiv în bucatărie
Are un aspect deosebit, elegant
Are un nivel ridicat de stabilitate dimensională
Este ușor de întreținut
În același timp, există și o serie de dezavantaje de care trebuie să ținem cont pentru a putea face o decizie informată:
Nu este foarte rezistent la șocuri, astfel încât zgârieturile puternice pot cauza probleme de estetică
Deși am menționat că este ușor de întreținut, trebuie îngrijit în permanență cu soluții speciale
Concluzii
Parchetul stratificat este o alegere potrivită pentru casa ta, fiind caracterizat prin rezistență, eleganță și un nivel ridicat de stabilitate dimensională. Așadar, dacă ești în căutarea unei pardoseli naturale, cu ajutorul căreia să iți decorezi căminul, căldura oferită de parchetul stratificat la fiecare pas este răspunsul.